miercuri, 23 aprilie 2008

hai sa ne plangem

bucuresti, smucuresti bla bla bla...

uneori inca nu realizez de ce toata lumea se cramponeaza atat pentru un oras. da, e jegos, calduros, supra-aglomerat, tranpirat, neplacut si lipicios ca niste sosete si mai presus de toate e casa noastra. mie unul, nu mi-ar face o placere deosebita sa traiesc in niste sosete.

in tot cazul, ne cramponam si ne tot intrebam - de ce? - de ce traim aici, de ce e asa, de ce nu putem schimba nimic, de ce imi plac briosele etc.

clar si precis - orasul in sine e intr-o stare destul de proasta si acum e in reparatii asta inseamna ca starea proasta se agraveaza pentru cativa ani si pe urma se imbunatateste temporar pana cand brusc se strica ceva ce necesita alte reparatii si incep din nou lucrari.

pot sa imi amintesc fara sa ma straduiesc in mod deosebit de cate ori au fost schimbate sinele la lizeanu - de cand m-am nascut de peste 3 ori. ceea ce inseamna ca in nici 20 de ani au fost schimbate mai des de o data la 7 ani. mie mi se pare cam des tinand cont ca e destul de improbabil sa se strice in 7 ani daca s-au folosit materiale bune.

alta chestie amuzanta e de cate ori a fost reasfaltat trotuarul din fata casei. asta e o idee geniala a tipilor de la sectorul 2 - aparent facand niste calcule si sacrifcand o capra, a reiesit in mod clar ca daca sparg o portiune din trotuar vor incapea mai multe masini in "parcare".
au comis in mod evident o eroare grosolana - trebuiau sa sacrifice un bou. probleme elementare sunt -
1. daca la un moment dat o suprafata este acoperita complet cu X obiecte, coborarea nivelului cu 20 de cm nu va face ca in aceeasi suprafata sa incapa mai mult de X obiecte...
2. ...de fapt daca esti deosebit de incompetent vei reusi sa faci sa incapa chiar mai putin de X obiecte. performante de genul asta le realizezi cand decupezi din trotuar portiuni care nu sunt catusi de putin simetrice (planul era sa apara niste paralelograme - au iesit niste trapeze)
3. ma rog, daca tot ai de gand sa faci asa ceva, macar poti sa verifici prioritatile operatiilor pe care le faci - n-are rost sa spargi si sa asfaltezi mai mult decat o data... in mod normal...
4. ...de fapt daca esti chiar si mai incompetent, poti sa spargi si sa asfaltezi de 3 ori. lasa-ma sa exemplific - prima data, trebuie sa decupezi paralelogramul si in acelasi timp sa indrepti marginile (doar nu crezi ca e perfect tatiat... duh...); a doua oara, observi ca trebuie sa schimbi stalpii de lumina si sa pui altii - motiv bun pentru a mai asfalta o data; a treia oara, trebuie sa lucrezi la canale... din care ai blocat parti la asfaltat... si inca nu s-au terminat lucrarile

nu stiu ce pot sa spun, problemele astea sunt de bun simt - nimeni nu-si pune chilotii peste pantaloni (mai putin superman, dar asta doar pentru ca il face sa para ca are ceva mai mult intre picioare)...

acum vine partea cu adevarat amuzanta - oamenii care fac lucrurile astea, le fac din buna stiinta si mimeaza o prostie grosolana. si motivul principal pare sa fie pentru ca se castiga bani frumosi din lucrari repetate la fiecare 3 ani. mai era si faza tare cu bordurile care se schimba si alea destul de des - cam la 2 ani.

sa fie oare pentru ca e an electoral?
posibil, desi primarii sunt de la partide politice diferite si exista lucrari care se intind pe mai multe sectoare, si chiar lucrari care sunt de competenta primariei generale.

oricum, nu mi se par problemele de infastructura dovezile de lucrari electorale. mai degraba mi se par un rau necesar. edilii ar trebui sa isi dea seama ca nu e foarte distractiv sa fii inconjurat de foarte multi oameni in aglomeratie. mai ales cand toate acele persoane au glande sudoripare.

ceea ce mi se par dovezi de apropierea alegerilor locale sunt chestii de genul amenajarea unui parculet dintr-o zona plina de gunoi care n-ar fi avut ce sa caute acolo in mod normal - la piata sudului (statie metrou...) a aparut un parculet (care e oricum o idee buna si o imbunatatire categorica fata de verzele care putrezeau la soare si cainii care rodeau oase - desi de craciun se vindeau niste brazi draguti) si esti intampinat de un panou mare cu floricele si albinute care declara cu mandrie ca lucrarea este facuta de primarul in functie - sa zicem totusi ca parcul este util si albinuta harnicuta (care imi evoca desene de la spitaul de copii grigore alexandrescu) mai poate fi iertata.
mai amuzant a fost cand in sectorul 2, pe stefan cel mare au aparut un fel de banci. spun un fel pentru ca cele in speta erau foarte interesante. in primul rand aveau 80% beton in compozitie si parea sa fie un paraleliped cu niste pamant lipit de un fel de micut perete lipit de un alt corp pe care era asezata banca propriu-zisa. mai erau si niste cosuri de gunoi/scrumiere din beton langa. pe langa faptul ca nimeni nu era foarte sigur la ce foloseau alea (desi pareau sa fie locuri pentru sex ideale cu o prostituata drogata sau ceva de genul) au fost oricum daramate cand au inceput sa decupeze din trotuar pentru parcare. totusi, pentru a nu uita ce gospodar este primarul, pe fiecare era cate o placuta metalica pe care scria - primaria sectorului 2, primar neculai ontanu.
tare.

desi recunosc ca parcul obor si zona in general arata mult mai bine.

in fine, nu reusesc sa inteleg cine ar putea sa citeasca un post atat de lung - adica, sa spuneam ca mie mi-a facut oarecum placere sa-l scriu dar cui ii pasa de ce se plange un tip de care n-a auzit intr-un oras care nimanui nu-i place si mancand cacat despre infrastructura, parculete, banci si alte chestii.

teoria mea este ca in principiu, pentru a avea succes, un blog trebuie sa contina una sau mai multe din - striri despre celebritati, sex, chestii amuzante, lucruri de specialitate (genul de chestii pe care le gasesti cu google si pe care le citesti o data in viata cand ti s-a stricat masina de facut cafea) sau pareri ale persoanelor importante. pentru chestii cu sex+celebritati (paris hilton...) se acorda puncte-n plus.

asta nu pare sa fie nici una dintre ele - e vorba de un loc unde ne putem exprima indignarea.
totusi, te anunt ca nu imi place sa fiu indignat, e mai distractiv sa iei o secure si niste torte si sa ne amintim stravechea arta arsului pe rug - desi am inteles ca inima explodeaza la momentele alea din cauza caldurii si mirosul de grasime arsa probabil e cam urat.

deci, omule/oamo, vino si spune-ne ce ai de zis - eventual injura-ne (ador sa-mi maresc colectia de insulte) dar anunta-ne ca existi.

1 comentarii:

tudalex spunea...

faza cu numele scris pe fiecare lucrare am remarcat-o si eu. Doar ca nu a inventat-o el, prima oara am vazut scris in Constanta. Daca te duci si acum in Constanta o sa vezi peste tot scris "Primar Radu Mazare". Aparent e un mod de a face publicitate fara sa o plateasca el din propriul lui buzunar!